Sunday, October 7, 2012

Ikan Bawal Bakar Sambal Asam



Bahan-Bahan

1 ekor ikan bawal - dibersihkan.
Daun pisang 

 Bahan Kisar

5 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
2 tangkai daun kesum
1 cm halia

Bahan diracik

2 helai daun kunyit
2 helai daun limau purut
1 batang bunga kantan

1 batang serai - dititik
Garam dan gula secukupnya
3 sudu air asam jawa.
Minyak untuk menumis.

Cara membuatnya

  1. Panaskan minyak. Tumiskan bahan dikisar dan serai hingga naik bau.
  2. Masukkan bahan yang diracik dan air asam jawa.
  3. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tumis hingga masak.
  4. Bahagi sambal kepada 2 bahagian. 
  5. Sapukan satu bahagian sambal kepada ikan.Balut dengan daun pisang dan bakar dengan api sederhana.
  6. Hidangkan bersama sambal yang selebihnya..

Senang saja.
Selamat mencuba..



Cucur Kentang Pedas

Cucur selalu menjadi pilihan untuk juadah minum petang. Di sini Annaz nak kongsi resepi Cucur Kentang Pedas yang baru hari nie Annaz buat. Saja try resepi yang terlintas dalam fikiran dengan harapan Incik hubby suka.

Bahan

1/2 kilo tepung gandum
2 biji kentang - potong panjang2 macam fries
Daun kucai potong2
2 biji bawang besar - racik2
segenggam ikan bilis - ditumbuk
20 biji cili api (boleh tambah kalau nak pedas lagi) - ditumbuk kasar
Air secukupnya
Garam secukup rasa 
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

  1. Satukan tepung gandum, kentang, daun kucai, bawang, ikan bilis dan cili api. Gaul rata.
  2. Bancuh dengan air yang dicampur garam.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan boleh digoreng hingga kekuningan.
  4. Angkat dan hidangkan dengan sos / kuah kegemaran anda.
Itu saja. Senang kan?
Selamat mencuba..