Friday, November 14, 2014

Resepi Puding Triffle

Lama betul tak update blog nie.. Sebelum terlupa ada baiknya Annaz update resepi Puding Triffle yang sudah agak lama dah try buat kat sini..Paling tidak untuk nota peringatan diri sendiri agar tak lupa cara-cara nak buat Puding Triffle nie..

Untuk bahan-bahan dia

 Kristal Jelly
Susu cair Ideal
Tepung kastard
 Buah peach dalam tin (boleh juga diganti dengan buah-buahan koktail atau buah segar seperti strawberry)
 Kek gulung (ikut suka nak guna prasa apa. Annaz guna yang perasa oren)

Langkah yang pertama, potong kek gulung ikut ketebalan yang kita nak.Pas tu susun kek gulung tadi dalam loyang sampai padat. Contohnya macam dalam gambar kat bawah nie. Tujuannya supaya tepung kastard tak bocor ke bawah.


 Ketepikan dulu loyang tu. Kita bancuh kastard pulak ye..


3 sudu tepung kastard (3 sudu penuh tau). Masuk dalam bekas.
Tuang 1 tin susu cair Ideal dalam bekas berisi tepung kastard tadi.
Tuang 1 tin air dalam bekas berisi tepung kastard dan susu cair tadi (sukat air guna tin susu ti juga tau..)
Pas tu letak dalam 2 sudu gula. Jangan banyak sangat gula tu sebab Jeli yang kita gunakan nanti dah ada gula.
Kacau adunan sehingga larut. Masuk dalam periuk dan masak di atas api yang sederhana. Kacau sampai pekat dan likat. Bila adunan nie nampak macam meletup-letup, terus tutup api.


Angkat dan tuang dalam loyang berisi kek gulung tadi. Ratakan.
Masa nak tuang kastard nie, jangan duduk di bawah kipas. Nanti susah nak ratakan sebab kastard nie senang keras. Nanti jadi tak cantik kastardnya tu..

Lepas tu bolehlah susun buah-buahan pilihan anda. Annaz guna buah peach dalam tin. Tekan sikit supaya buah-buahan tu masuk sikit dalam puding tu supaya tak terangkat masa kita tuangkan jeli nanti.
Ketepikan dulu.


 Lepas nie kita masak jelly nya pula.

Masukkan 1 kotak Kristal Jelly dan campur 2 gelas air (400ml).
Masak atas dapur. Kacau sampai tak berbuih-buih dan jelly tu hancur.
Peringatan ye..jelly nie dah siap gula. Tak perlu tambah gula lagi. 
Angkat dan sejukkan sedikit sebelum tuang ke dalam loyang berisi kastard/buah tadi.

Bila dah sejuk, bolehlah dituang dalam loyang tadi. Guna senduk ye supaya tak bolos dalam puding tu..Letak sampai menutupi keseluruhan lapisan kastard/buah.


Ok..dah siap pun Puding Triffle kita. Sejukkan duu sebelum dipotong.
Pada yang berminat, boleh lah cuba resepi nie..