Di bulan puasa nie, macam-macam bubur beraneka warna dan rasa yang membangkitkan selera untuk dijadikan pemanis mulut ketika berbuka. Salah satunya yang popular, Bubur Cha Cha.
Tambahan bahan-bahan dalam masakan terutamanya bubur, menambahkan lagi keenakan dan variasi rasa..Di sini Annaz nak kongsi resepi bubur cha cha.
Bahan-bahannya :-
2 cawan biji cha cha
400 ml santan
100 gm gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1/2 tin jagung manis (dalam tin)
Sedikit biji sagu mata ikan
Cara Membuatnya :-
- Rebus biji cha cha sehingga lembut.
- Kemudian masukkan daun pandan, santan, gula merah, gula pasir dan jagung manis.
- Bila mendidih, masukkan biji sagu mata ikan.
- Kacau bahan tersebut hingga rata dan mendidih.
Selamat mencuba..