Wednesday, August 1, 2012

Masak Lemak Cendawan Kukur

Bulan-bulan puasa nie memang pening memikirkan juadah untuk berbuka terutamanya kaum ibu lah..takut tak kena selera orang yang nak berbuka. So, kat sini Annaz nk syer la masakan nie. Simple jer..



Bahan-bahannya:

Cendawan kukur atau ada gak yg panggil kulat sisir
kunyit hidup
cili api
ikan bilis
serai
bawang merah - tak letak pun tak pe
santan jangan lupa
asam keping
garam

Cara-cara masak:-

1. Cili api, kunyit, bawang diblender.
2. Cendawan dibasuh, masuk dalam periuk dan campurkan dengan bahan yg di blender tadi
3. Masukkan serai, ikan bilis. Masakkan sedikit dahulu.
4. Masukkan garam. Nk letak ajinomoto skit pun boleh klu suka.
5. Masukan santan, masak sampai mendidih.

Angkat dan sedia dihidangkan.