Teringat-ingat aiskrim yang pernah Annaz beli kat pasar malam. Dulu kalau beli satu, syer 2 orang. Sekarang dah bertiga. Gerenti tak cukup. Sekadar wat tahi gigi je la...
Nak syer resepinya macam kelakar pun ada sebab aiskrim goreng nie sambil pejam mata pun boleh buat..
Bahan-bahannya
Roti..
Tak kisahlah jenama apa pun yang korang suka. Annaz guna roti Gardenia..
Aiskrim..
Ikut yang korang suka. Beli yang mahal skit sebab rasanya sedap dan aiskrimnya halus. Annaz guna aiskrim yang murah je sebab baru mencuba.
Sediakan cawan atau bekas air yang bulat. Jangan terlalu besar dan jangan kecil sangat. Garpu dan sudu..
Kaedahnya
Mula-mula ambil sekeping roti. Sudukan aiskrim kegemaran korang dan letak diatasnya macam nie..
Jangan letak terlalu banyak.
Ambil sekeping lagi roti letak di atasnya.
Kemudian ambil cawan atau bekas air, tekap di atasnya sampai bahagian tepinya terputus..
Lepas tu untuk kemaskan bahagian tepinya, tekap dengan garpu.
Inilah hasilnya..
...tunjuk satu je..hihihi..
Masukkan dalam plastik. Asingkan plastiknya sebab dikhuatiri akan melekat-lekat antara satu sama lain. Frozenkan dahulu dalam 4-5 jam supaya ianya keras.
Cara nak goreng..
Panaskan minyak. Biar betul-betul panas tau. Nak goreng aiskrim nie guna kaedah deep fried. Minyak kena banyak. Celup-celup je dalam minyak panas sampai kulitnya warna kekuningan.
Jangan biar rendam terlalu lama dalam minyak. Takut nanti korang makan aiskrim goreng berminyak-minyak pulak.
Hasilnya, rangup di luar, sejuk di dalam. Kena makan segera. Bila dah sejuk dah tak sedap bila aiskrim di dalamnya cair.
Tak dapat nak tunjuk kat korang yang dah siap goreng sebab aiskrim-aiskrim tu sedang bertapa dalam freezer..
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment