Saturday, December 15, 2012

Tempoyak Udang


Hari nie nak cuba masakan yang lain dari selalu iaitu Tempoyak Udang. Musim durian nie tempoyak memang banyak. Oleh itu harus dimanfaatkan.

Bahan-bahan

10 ekor udang sederhana besar - dibersihkan
1 helai daun kunyit
garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan Blender

2 ulas bawang merah
1 biji + cili api - ikut kepedasan
1 inci kunyit hidup

Cara Memasak


  1. Masukkan  bahan-bahan yang diblender da air ke dalam periuk. 
  2. Masukkan tempoyak dan daun kunyit. Masak hingga pekat. 
  3. Masukkan udang,  garam dan serbuk perasa  kalau suka.
  4. Boleh juga diletakkan sedikit santan. Kalau tempoyak masam boleh diletak sedikit gula. Kalau tempoyak manis, boleh diletak sedikit asam keping.
First time masak tapi incik hubby suka.
Kawan-kawan boleh la mencuba...