Saturday, October 18, 2014

Cheesekut

Kali nie Annaz nak syer resepi cheesekut yang ringkas dan sedap.. nyummm...nyummmm..


Bahan-bahan

1 pack Hup Seng Deluxe Crackers. Kalau guna Cream Crackers tu kurang sesuai coz berminyak skit.


1/2 tin susu pekat
250 gram cream cheese. Annaz guna cream cheese Tatura. Nak untung beli yang 500 gram. Boleh wat 2 kali..


4 sudu besar fresh milk. Annaz guna Dutch Lady Full Cream. 

Topping

Milo serbuk. Boleh juga letak milo 3in1 dan nestum. Ikut sukalah..

Cara membuatnya

1. Pukul cream cheese hingga kembang.
2. Masukkan susu. Gaul sebati.
3. Celup biskut dalam susu. Jangan sampai lembik. Susun dalam loyang.
4. Kemudian sapukan campuran cream cheese dan susu tadi di atasnya. Jangan terlalu tebal.
5. Ulang langkah 3 dan 4. Buat sehingga 5 lapisan. 
6. Sapu campuran cream cheese dan susu tadi di atasnya. Sapuan ini lebih tebal dari yang sebelumnya. Tabur serbuk milo di atasnya. Letak nestum pun boleh..
7. Sejukkan dalam peti ais sebelum dihidangkan..

Cheesekut nie senang dibuat dan sedap.
Selamat Mencuba..

Resepi Kek Minyak

Sekarang nie ramai yang berkongsi resepi masakan dan kek di laman sosial facebook. Sedap-sedap dan cantik-cantik. Rajinnya korang ye..

So, ini semua la punca-punca Annaz terjebak sekali dalam kerja mem'baking' kek. Sekarang nie tengah fames kek minyak. Warna dia yang x tahan tengok tu colorful pelangi..

Bahan-bahan

5 biji telur ayam
1 sudu besar ovallet
3/4 cawan gula
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
2 cawan tepung gandum
1sudu teh baking soda
pewarna 3 jenis
Perasa

Cara membuatnya

1. Pukul telur, gula dan dan ovalatte sehingga kembang.
2. Masukkan susu pekat da esen vanilla. Pukul sekejap. Masukkan minyak dan perisa. Pukul hingga sebati.
3. Ayak tepung gamdum bersama baking soda. Kemudian masukkan ke dalam bahan yang dipukul sebentar tadi. Gaul rata.
4. Bahagikan kepada 3 bahagian. Setiap bahagian diletak warna yang berlainan ikut citarasa.
5. Tuang dalam loyang secara bertindih. Contohnya, ambil satu senduk, tuang di tengah-tengah loyang. Ambil satu senduk lagi warna yang berlainan letak di atasnya. Ulang hingga selesai.
(Loyang saiz 8" atau 9")
Kemudian corakkan ikut citarasa sendiri.



6. Bakar dalam oven dalam suhu 170'c selama 40-45 minit. Annaz bakar dalam 40 minit je.
7. Sejukkan dulu baru potong dan hidangkan.

Nie la rupanya kek yang dah masak..


Nie kek yang dah tinggal setengah. Dah bahagi-bahagi kepada jiran sebelah sebab kat rumah ada 3 orang je yang nak makan..