Tuesday, June 24, 2014

Gulai Ikan Campur Buah Kundang

Masa balik kampung baru-baru nie, kundang tengah banyak buahnya. Sebab banyak sangat, mak suruh bawa balik KL dan bagi je kat sesapa yang nak. Dah tak termakan. Itu pun banyak yang dah masak atas pokok tu.

Dah diagih-agihnya, banyak juga yang tinggal lagi. Jadi yang muda-muda tu Annaz gulai dengan ikan. Sedap tau.. Nak try, follow resepi kat bawah nie..


Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung sederhana besar. Ikan keli salai pun boleh. Lagi sedap.
Cili api - ikut kepedasan
Kunyit hidup
3 biji lada hijau -belah dua. Jangan sampai putus.
6 biji buah kundang muda dibelah dan buang bijinya - nak lebih pun boleh juga
250 ml santan -Annaz guna santan kotak
Garam dan serbuk perasa secukupnya.

Cara Memasak

1. Kunyit dan cili api diblender.
2. Masukkan ikan, kunyit dan cili yang dah diblender serta buah kundang ke dalam periuk. Letak sedikit air. Masakkan sebentar.
3. Masukkan santan. Kacau supaya tidak berketul.
4. Masukkan cili hijau.
5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa. 
6. Bila dah menggelegak, tutup api. 
7. Hidangkan bersama juadah anda..

Senang kan? Jom masak..