Sekarang nie ramai yang berkongsi resepi masakan dan kek di laman sosial facebook. Sedap-sedap dan cantik-cantik. Rajinnya korang ye..
So, ini semua la punca-punca Annaz terjebak sekali dalam kerja mem'baking' kek. Sekarang nie tengah fames kek minyak. Warna dia yang x tahan tengok tu colorful pelangi..
Bahan-bahan
5 biji telur ayam
1 sudu besar ovallet
3/4 cawan gula
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
2 cawan tepung gandum
1sudu teh baking soda
pewarna 3 jenis
Perasa
Cara membuatnya
1. Pukul telur, gula dan dan ovalatte sehingga kembang.
2. Masukkan susu pekat da esen vanilla. Pukul sekejap. Masukkan minyak dan perisa. Pukul hingga sebati.
3. Ayak tepung gamdum bersama baking soda. Kemudian masukkan ke dalam bahan yang dipukul sebentar tadi. Gaul rata.
4. Bahagikan kepada 3 bahagian. Setiap bahagian diletak warna yang berlainan ikut citarasa.
5. Tuang dalam loyang secara bertindih. Contohnya, ambil satu senduk, tuang di tengah-tengah loyang. Ambil satu senduk lagi warna yang berlainan letak di atasnya. Ulang hingga selesai.
(Loyang saiz 8" atau 9")
Kemudian corakkan ikut citarasa sendiri.
6. Bakar dalam oven dalam suhu 170'c selama 40-45 minit. Annaz bakar dalam 40 minit je.
7. Sejukkan dulu baru potong dan hidangkan.
Nie la rupanya kek yang dah masak..
Nie kek yang dah tinggal setengah. Dah bahagi-bahagi kepada jiran sebelah sebab kat rumah ada 3 orang je yang nak makan..
No comments:
Post a Comment