Tuesday, November 6, 2012

Jus Roselle..

Roselle, asam belanda, asam susur atau nama saintifiknya hibiscus sabdariffa

Mempunyai banyak khasiat iaitu bagi 100 gram kaliks asam belanda terkandungnya protein1.145 g, lemak 2.61 g, serat 12.0 g, abu 6.90 g, kalsium 1.263 g, fosforus 0.2732 g, zat besi0.00898 g, karotena 0.00029 g, thiamin 0.00117 g, riboflavin 0.00277 g, niasin 0.003765 g, asid askorbik (Vitamin C) 0.0067 g.

Macam-macam boleh dihasilkan dari pokok Roselle ini. Salah satunya, buahnya boleh dijadikan jus untuk minuman penghilang dahaga. 

Cara membuat jus Roselle

  1. Ambil lebih kurang 20 kuntum bunga Roselle dan asingkan kelopak dengan bijinya.
  2. Cuci terlebih dahulu, kemudian rebus kelopak Roselle dalam periuk berisi air lebih kurang 10 - 15 minit. Rebus sehingga air akan berubah menjadi warna merah jambu dan Roselle akan menjadi lembut.
  3. Masukkan gula secukupnya.
  4. Setelah cukup masak, tapis jus dan kelopak Roselle diblender dan tapis ke dalam jus tadi.
 Jus nie bolehlah disimpan di dalam peti sejuk dan dibancuh untuk dijadikan minuman.



No comments:

Post a Comment