Monday, May 13, 2013

Popia goreng yang rangup dan sedap

Buat pertama kalinya Annaz menyediakan popia goreng ini untuk juadah minum petang...poyo jer...Bukan apa, adakalanya first time mencuba sesuatu yang baru kekonfidenan tu agak kureng skit..bila dah menjadi, legaaa....


Selalunya Annaz buat popia nie guna inti kentang. Popia inti sayur belum pernah cuba lagi. Walaupun pertama kali mencuba, incik hubby dan anak kata sedappp...Sempat juga diberi kepada jiran depan rumah. Harap dia pun suka gak la popia yang Annaz bagi tu...

Bila dan menjadi dan komennya memberangsangkan, Annaz nak syer resepinya di sini...

Bahan-bahannya :-

Kulit popia
Isi ayam yang dipotong kecil-kecil
Bawang besar yang dipotong dadu
Lobah merah dan sengkuang di potong memanjang (jejari halus)
Taugeh
Garam
Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :-

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam dan tumis hingga masak.
  3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan taugeh.
  4. Masukkan garam.
  5. Jangan masak terlalu lama sebab kalau sayur tu lecur sangat tak sedap.
  6. Angkat dan bolehlah digulung dengan kulit popia.
  7. Goreng popia yang siap digulung hingga kekuningan.
  8. Bila dah masak, bolehlah dihidangkan dengan sos pencicah yang sesuai.
 Kalau ada masa terluang, korang cubalah buat sendiri.
Hasilnya pasti memuaskan.






No comments:

Post a Comment