Tuesday, April 16, 2013

Puding Roti Kukus yang mudah dan best

Tetiba jer teringin nak cuba sesuatu yang tak pernah buat...poyo jer...Periuk kukus dah lama sanat tergantung kat dapur. Sejak beli tak pernah guna. Cantik lagi...hehehe...

Terbuka hati nak try buat puding roti.  Search kat internet jer resepinya. Mudah-mudahan menjadi.

Walau pun first time buat, Annaz tetap nak syer resepinya di sini. Jom kita sama-sama mencuba...

Bahannya :-

4 keping roti
1 tin susu cair (375 ml)
2 biji telur
4 sudu gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar butter ( planta pun boleh)
Sedikit kismis

Cara Membuatnya :-


  1. Telur, gula dan esen vanilla dipukul bersama. Kemudian campurkan susu cair.
  2. Roti dipotong empat dan disapu dengan mentega. Susun dalam loyang.
  3. Kemudian tuangkan bahan yang dipukul tadi dan taburkan kismis.
  4. Kukus puding tadi lebih kurang 20 hingga 25 minit.
  5. Bila dah masak, sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Hasilnya...


Yang paling membanggakan, incik hubby kata sedap. Walaupun pertama kali buat, hasilnya tidak mengecewakan..

No comments:

Post a Comment