Wednesday, April 17, 2013

Ikan Cencaru Belah Belakang

Agak lama juga tak menjamah isi ikan cencaru. Tetiba jer teringin sangat...Opss..bukan mengidam tau...

Teruja untuk mencuba untuk masak ikan cencaru belah belakang nie..jom masak..


Bahannya :-

2 ekor ikan cencaru
6 biji cili merah
3 ulas bawang merah
2 batang serai - diracik
1 biji tomato
Sedikit belacan
Garam dan gula secukupnya

Cara Memasak :-

  1. Ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakangnya. Boleh juga diperap bersama garam dan serbuk kunyit.
  2. Blender cili merah, bawang merah, serai, tomato, belacan, garam dan gula.
  3. Sumbat belakang ikan dengan bahan yang telah diblender. Isi di perutnya pun boleh. Boleh juga diikat dengan benang untuk mengelakkan isinya keluar.
  4. Goreng ikan hingga masak dan bolehlah dihidangkan.
Senangkan? Apa lagi...jom masak.

No comments:

Post a Comment