Sunday, October 7, 2012

Cucur Kentang Pedas

Cucur selalu menjadi pilihan untuk juadah minum petang. Di sini Annaz nak kongsi resepi Cucur Kentang Pedas yang baru hari nie Annaz buat. Saja try resepi yang terlintas dalam fikiran dengan harapan Incik hubby suka.

Bahan

1/2 kilo tepung gandum
2 biji kentang - potong panjang2 macam fries
Daun kucai potong2
2 biji bawang besar - racik2
segenggam ikan bilis - ditumbuk
20 biji cili api (boleh tambah kalau nak pedas lagi) - ditumbuk kasar
Air secukupnya
Garam secukup rasa 
Minyak untuk menggoreng

Cara membuatnya

  1. Satukan tepung gandum, kentang, daun kucai, bawang, ikan bilis dan cili api. Gaul rata.
  2. Bancuh dengan air yang dicampur garam.
  3. Panaskan minyak dalam kuali dan boleh digoreng hingga kekuningan.
  4. Angkat dan hidangkan dengan sos / kuah kegemaran anda.
Itu saja. Senang kan?
Selamat mencuba..



2 comments: