Tuesday, May 13, 2014

Tahu Goreng Berdaging

Baru-baru nie Annaz ada cuba satu resepi yang dikongsi oleh sorang opismate. Boleh tahan rasanya. Jadi Annaz try buat. Hasilnya tidak menghampakan.

Oleh itu, Annaz nak syer resepinya dengan u all. Ilmu jangan kedekut, betul tak?..


Bahan-bahan

2 peket tahu telur
3 ketul tahu putih
3 biji telur

Blend semua bahan di atas.

Daging ayam cincang. Annaz guna jenama Ramly Burger. Dalam tu ada 2 keping. Guna sekeping je tau..
2 biji cili merah dibelah empat, buang biji dan racik halus. Kalau nak pedas boleh juga letak cili api
Daun sup juga dipotong halus
Segenggam bawang goreng - diramas
Lada sulah
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Minyak zaitun/minyak bijan

Cara-caranya

Masuk bahan yang diblender tadi dalam mangkuk.
Masukkan daup sup, cili merah, daging ayam cincang, bawang goreng. 
Gaul sebati. Masukkan garam, serbuk perasa kalau suka dan lada sulah. Gaul rata. Boleh ditambah minyak zaitun atau minyak bijan. Minyak bunga matahari pun boleh.
Lepas tu masukkan dalam bekas plastik macam gambar kat bawah nie. Jangan terlalu tebal sebab ianya akan kembang bila dikukus.


Kukus selama 40 ke 45 minit.
Dah siap kukus, sejukkan terlebih dahulu. Biar betul-betul sejuk.


Bila dah sejuk, potong dadu. Saiz ikut suka u all la ye..


Celup telur dan goreng. Cara goreng sama macam bergedil. Sedap dimakan dengan sos. Makan begitu saja pun sedap..

Selamat mencuba...

No comments:

Post a Comment