Saturday, March 1, 2014

Roti Lapis Daging Berkeju

Hari nie seawal jam 5 pagi Annaz dah bangun. Dah 2 hari bercadang nak buat roti berlapis daging berkeju. Ingatkan malam tadi nak buat tapi badan terasa penat sangat.


Inilah rupanya roti daging yang dah siap dimasak. Tak sabar nak menjamah roti berlapis daging berkeju buatan sendiri nie. Tapi sebelum tu Annaz nak syer ngan korang resepinya ye...

Bahan yang digunakan

6 keping roti Gardenia
4 keping keju cheddar - jenama lain pun boleh
3 biji telur
200 ml susu segar / susu full cream -Annaz guna susu cair dalam tin je

Inti

300 gram daging kisar
1 biji bawang besar - potong dadu
2 ulas bawang putih - potong dadu
1 sudu serbuk kari daging
Sedikit air
Minyak untuk menumis
Sedikit serbuk lada hitam dan lada sulah
Garam secukupnya.

Cara nak masak intinya
  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar dan bawang putih yang dah dipotong dadu hingga naik bau.
  2. Masukkan daging kisar bersama serbuk kari daging, serbuk lada hitam dan lada sulah. Masukkan sedikit air. 
  3. Perasakan dengan garam secukupnya. Jangan banyak sangat garamnya sebab keju yang digunakan tu dah masin.
  4. Bila dah masak, angkat dan ketepikan.

Sekarang, bolehlah kita start keje-keje untuk menyediakan lapisan roti, daging dan keju.

Mula-mula pukul telur bersama susu tadi sehingga sebati. Lepas tu sediakan loyang pembakar yan disapu dengan mentega atau dialas dengan aluminium foil. Nak mudah beli jer tray aluminium macam kat dalam gambar di bawah nie. Annaz guna yang macam nie je. Sapu dengan mentegar dulu takut lekat.



Roti yang nak digunakan tadi tu potong tepi-tepi yang warna coklat tu. Tak potong pun tak pe. Celup roti sekeping-sekeping dan susun dalam acuan.

Letak inti daging di atasnya dan ratakan. Kemudian lapiskan kepingkan keju cheddar di atasnya. Itu lapisan yang pertama.

Lapisan yang kedua pula ulang langkah yang sama. Celup roti dalam campuran telur dan susu tadi dan lapiskan di atas lapisan yang pertama. Letak inti daging dan ratakan. Lapiskan kepingan keju dan lapiskan lagi dengan roti yang dicelup dengan campuran susu dan telur tadi.

Kalau ada balance campuran telur dan susu tadi, tuang je ke atas lapisan roti tadi. Taburkan keju mozarella di atasnya. Lagi banyak lagi sedap.

Akhir sekali, bakar dalam oven dalam suhu 180 darjah celsius selama 35 - 40 minit. Dah masak bolehlah dihidangkan. Sedap makan time panas-panas tau. Rasanya macam lasagna..


Macam nie la rupanya yang dah di potong. Nampak lapisannya.

Sedap...rugi tak rasa.

No comments:

Post a Comment