Thursday, July 25, 2013

Bubur Cha Cha Jagung Manis



Di bulan puasa nie, macam-macam bubur beraneka warna dan rasa yang membangkitkan selera untuk dijadikan pemanis mulut ketika berbuka. Salah satunya yang popular, Bubur Cha Cha.

Tambahan bahan-bahan dalam masakan terutamanya bubur, menambahkan lagi keenakan dan variasi rasa..Di sini Annaz nak kongsi resepi bubur cha cha.

Bahan-bahannya :-

2 cawan biji cha cha
400 ml santan
100 gm gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 helai daun pandan
1/2 tin jagung manis (dalam tin)
Sedikit biji sagu mata ikan

Cara Membuatnya :-

  1. Rebus biji cha cha sehingga lembut.
  2. Kemudian masukkan daun pandan, santan, gula merah, gula pasir dan jagung manis.
  3. Bila mendidih, masukkan biji sagu mata ikan.
  4. Kacau bahan tersebut hingga rata dan mendidih.
Selamat mencuba..


No comments:

Post a Comment