Saturday, September 22, 2012

Sambal Kering Kulat Sisir



Pernah jumpa benda yg kat dalam gambar di atas? Nie namanya cendawan kukur ataupun kulat sisir.
Memang enak dijadikan salah satu juadah menjamu selera.

Yg nie salah satunya resepi untuk cendawan kukur atau kulat sisir.

Bahan-bahannya :-

3 cawan kulat sisir
1 keping tauhu - digoreng dan potong dadu
5 ulas bawang merah / 1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
13 biji cili api
1 cm kunyit hidup
segenggam ikan bilis - bersihkan terlebih dahulu
2 batang serai - diketuk
Garam secukupnya
Minyak masak

Cara Memasak

  1. Bersihkan cendawan terlebih dahulu. Kalau yg kering harus direndam hingga kembang. Lepas tu tumbuh separuh lumat. 
  2. Tumbuk / blend cili api, kunyit bawang besar / merah dan bawang putih hingga lumat.
  3. Tumbukn ikan bilis separa lumat.
  4. Panaskan minyak dan tumis bahan yang ditumbuk serta serai hingga wangi. Masuk garam dan bahan perasa jika suka. Kacau hingga sebati. Masukkan cendawan & tahu goreng. Kacau hingga agak kering.
  5. Angkat dan hidangkan bersama nasi panas.
Saya tak pernah masak masakan nie. Tapi search kat internet jer. Yang penting Incik Hubby and anak suka. Dia puji...Sedap...

Resepi nie hasil dari rakan blogger kita juga..
Klik sini...






No comments:

Post a Comment