Tuesday, January 28, 2014

Keli Goreng Berlada

Sudah lama tak menjengah blog nie. Dalam erti kata dah lama tak ber'update'. Adakalanya mood ada idea tak ada. Itulah yang membantutkan proses meng'update' blog nie.

Jadi hari nie Annaz nak syer sesuatu yang memang mudah jer nak masak. Korang pun mesti pandai punyai. Tak kisahlah, janji Annaz nak syer juga kat sini. 

Anak dan incik hubby suka makan masakan nie. 

Keli Goreng Berlada

...display tak menarik

Bahan-bahannya

4 ekor ikan keli sederhana besar
Kunyit serbuk
Minyak masak
6 biji cili merah*
Sedikit cili api kalau nak tambah kepedasan*
2 ulas bawang putih*
1 biji bawang besar*
Garam, Gula secukupnya

Bahan bertanda *ditumbuk. Blender pun boleh.

Kaedahnya

1. Bersihkan ikan keli tadi. Gaul dengan garam dan kunyit. Goreng hingga garing. Jangan hangus sudahlah ye. Bila dah masak, ketepikan.

2. Tumis bahan yang telah ditumbuk hingga masak. Masukkan garam, sedikit gula dan asam keping. Jangan banyak sangat, nanti masam.

3. Bila dah masak, curahkan atas ikan keli yang digoreng tadi. Hidangkan.

Senang kan? Yang penting anak dan incik hubby suka. Kalau korang ada tips lain nak jadikan masakan nie lagi ummp..boleh syer di ruang komen di bawah..