Sunday, October 27, 2013

Resepi Masak Lemak Labu Paling Ringkas

Bahan-bahannya


1/2 biji labu kuning dipotong dadu
Santan..pakai yang kotak jer lagi mudah
Ikan bilis
2 biji bawang merah
Garam secukup rasa

Cara memasak

1. Blender bawang merah bersama ikan bilis. Masukkan ke dalam periuk bersama labu dan sedikit air. Rebus dahulu hingga labu agak empuk.
2. Masukkan santan dan garam. Kacau supaya santan tidak berketul.
3. Bila dah masak angkat dan hidangkan bersama nasi panas, ikan masin dan sambal gesek (cili api yang ditumbuk bersama ikan bilis serta diperah limau kasturi)

Hasilnya



p/s : Boleh juga ditambah daun kunyit yang disiat-siat supaya lebih harum..


Monday, October 21, 2013

Pengat Labu


Bahan-bahan

1/2 biji labu dipotong dadu
1/2 kotak santan (kotak sedang)
Gula secukupnya (Annaz guna gula perang)
Secubit garam
Sehelai daun pandan
Air secukupnya

Cara memasak

1. Masukkan labu yang telah dipotong dadu ke dalam periuk. Tambahkan sedikit air dan masak hingga lembut.
2. Bila dah lembut, masukkan gula dan daun pandan.
3. Masukkan santan dan secubit garam. Kacau supaya santan tidak berketul.
4. Dah masak, angkat dan hidangkan.

Dah lama tak makan pengat labu, tu yang buat tu. 
Sampailah hajat nak makan pengat labu.

Monday, October 7, 2013

Telur masak kicap


Telur masak kicap adalah masakan paling senang dan mudah disediakan. Seperti hari ini, Annaz tak planning pun nak masak. Tapi disebabkan tetiba jer ada permintaan dari anak, terpaksa gak masak. Paling ringkas dan senang adalah telur masak kicap.

Annaz tak suka berkuahkan kicap dan minyak seperti ada sesetengah masak kicap tu. Incik hubby pun memang suruh kurangkan minyak dalam masakan. Jadi beginilah cara Annaz sediakan telur masak kicap tu..

Bahan-bahan

3 biji telur goreng mata kerbau
Cili api ikut citarasa kepedasannya
1 biji bawang putih
1 biji bawang besar
1inci halia
Kicap pekat manis secukupnya
Asam keping - jangan banyak, nanti masam
Minyak untuk menumis
Air secukupnya
Garam secukupnya

Cara menyediakannya

1. Racik bawang putih, halia dan cili api.
2. Bawang besar diracik ikut citarasa.
3. Tumis bawang putih, halia dan cili api hingga naik bau.
4. Masukkan bawang besar dan tumis hingga separuh masak dan masukkan kicap dan   asam keping.
5. Masukkan air. Perasakan garam secukupnya.
6. Bila dah masak, tuang jer atas telur mata kerbau tadi..

Senangkan.. Makan dulu la ye...