Wednesday, May 22, 2013

Puding Laici

Sekarang nie sibuk anak-anak nak sambut hari guru. Bila ada jamuan, mak-mak semua sibuk la siapkan makanan untuk dibawa anak memasing ke sekolah. Tapi budak-budak sekarang, permintaannya...yang amat dahsyat lah...

Annaz pun tak terlepas mengalami situasi ini. Nak bawa makanan lah..nak bawak hadiah lah..time cenggini lah nak bagi anak-anak kita happy.

Untuk memenuhi permintaan si manja, Annaz sediakan puding laici untuk jamuan sempena sambutan hari guru di sekolah KAFA. Namun tetiba jer dia nak bawak mee goreng..alamak..puding bebanyak nie sapa nak makan..

Jadinya, incik hubby yang bawak pergi opis dia sebab ada jamuan perpisahan. Incik hubby kata ada jugak lah yang mengeluh sebab tak dapat nak rasa puding laici yang Annaz buat. Lain kali lah Annaz buat untuk korang, ye..

Kali kedua Annaz buat puding laici nie untuk jamuan hari jadi untuk kawan Annaz kat opis. Seronok dapat menghidangkan sesuatu untuk majlis-majlis sebegini...

Di sini Annaz nak syer dengan u all cara nak membuat puding laici nie. Sapa yang ada kelapangan, bolehlah try..senang jer..


Bahan-bahannya

13g agar-agar serbuk
1 1/2 cawan gula
5 cawan air
2 tin susu cair
2 tin laici diasingkan airnya

Cara Membuatnya

  1. Satukan agar-agar serbuk dan gula dalam periuk yang kering. Kacau supaya agar-agar sebati dengan gula supaya tidak berketul-ketul bila dimasukkan air.
  2. Masukkan air yang telah disukat dan masak di atas api yang sederhana.
  3. Kemudian masukkan air laici yang telah diasingkan tadi. Masak hingga mendidih.
  4. Masukkan susu cair dan masak hingga mendidih dengan sempurna.
  5. Sementara itu, isi laici tadi di belah-belah dan dimasukkan ke dalam acuan atau bekas yang disediakan.
  6. Apabila kuah telah masak, tuang ke dalam acuan atau bekas yang telah diisi dengan isi laici tadi.
  7. Sejukkan sebelum dihidangkan.
Ok, kawan-kawan..selamat mencuba..hasilnya pasti memuaskan...

Monday, May 13, 2013

Popia goreng yang rangup dan sedap

Buat pertama kalinya Annaz menyediakan popia goreng ini untuk juadah minum petang...poyo jer...Bukan apa, adakalanya first time mencuba sesuatu yang baru kekonfidenan tu agak kureng skit..bila dah menjadi, legaaa....


Selalunya Annaz buat popia nie guna inti kentang. Popia inti sayur belum pernah cuba lagi. Walaupun pertama kali mencuba, incik hubby dan anak kata sedappp...Sempat juga diberi kepada jiran depan rumah. Harap dia pun suka gak la popia yang Annaz bagi tu...

Bila dan menjadi dan komennya memberangsangkan, Annaz nak syer resepinya di sini...

Bahan-bahannya :-

Kulit popia
Isi ayam yang dipotong kecil-kecil
Bawang besar yang dipotong dadu
Lobah merah dan sengkuang di potong memanjang (jejari halus)
Taugeh
Garam
Minyak untuk menumis

Cara Membuatnya :-

  1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar hingga naik bau.
  2. Masukkan isi ayam dan tumis hingga masak.
  3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan taugeh.
  4. Masukkan garam.
  5. Jangan masak terlalu lama sebab kalau sayur tu lecur sangat tak sedap.
  6. Angkat dan bolehlah digulung dengan kulit popia.
  7. Goreng popia yang siap digulung hingga kekuningan.
  8. Bila dah masak, bolehlah dihidangkan dengan sos pencicah yang sesuai.
 Kalau ada masa terluang, korang cubalah buat sendiri.
Hasilnya pasti memuaskan.