Sunday, April 28, 2013

Jem Strawberry Yang Ringkas dan Sedap...

Badan masih penat coz baru balik dari mandi-manda di PD. Petang-petang hari pulak nak siapkan juada makan malam. Dalam peti ais tu ada buah strawberry pemberian adik 2 minggu sudah. Tak berusik lagi. Lagi pun masa dia hantar, buah strawberry tu dah ada yang lembik.

Nak dimakan dah tak sedap. Nak dibuang sayang. Pilih punya pilih, ada la dalam 20 biji jer yang masih agak elok lagi. Nak tau apa yang Annaz buat dengan strawberry tu?


  1. Blender buah strawberry tu.
  2. Masuk dalam kuali, campur gula pasir. Gula tu agak-agak la. Kalau banyak takut manis sangat pulak.
  3. Pas tu, kacau atas api yang sederhana sampai pekat. Angkat dan sejukkan.

Bolehlah dimakan bersama roti, biskut dan apa jer yang sesuai...

Selamat mencuba...

Thursday, April 25, 2013

Roti Telur Cili Bawang...

Kali nie Annaz nak syer resepi roti telur cili bawang. Bukan lah macam kat kedai mamak tu, ok...Selain untuk santapan di pagi hari, boleh juga dinikmati dalam keadaan bersantai...


Nak menyediakannya senang jer. Bahan-bahannya adalah :-

4 keping roti
3 biji telur
1/2 biji bawang besar -diracik
5 biji cili api -diracik
Secubit garam


Cara nak buat pun senang :-


  1. Pukul telur bersama bawang dan cili api. Letak garam secukupnya.
  2. Celupkan roti dalam telur tadi dan goreng.
  3. Hidangkan untuk sarapan pagi dan masa korang bersantai..
Senang kan? Apa tunggu lagi, jom masak..

Wednesday, April 24, 2013

Sambal Terung Berkicap

Sambal terung berkicap nie adalah peberet incik hubby. Digandingkan dengan ikan goreng. Tak kisahlah apa pun ikannya, pasti membuka selera..



Bahan-bahannya :-

1 biji terung cina - kalau panjang lah saiznya
Cili api - ikut kepedasan
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Sedikit ikan bilis
Kicap
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara Memasak :-

  1. Blender cili api, bawang putih, bawang merah dan ikan bilis. 
  2. Tumis bahan yang diblender hingga naik bau.
  3. Masukkan terung yang telah dipotong dan dibersihkan. Masak hingga separuh masak.
  4. Masukkan kicap ikut citarasa.
  5. Masukkan garam dan serbuk perasa secukupnya.
  6. Bila dah masak, hidangkan sebagai juadah pembuka selera...



Wednesday, April 17, 2013

Ikan Cencaru Belah Belakang

Agak lama juga tak menjamah isi ikan cencaru. Tetiba jer teringin sangat...Opss..bukan mengidam tau...

Teruja untuk mencuba untuk masak ikan cencaru belah belakang nie..jom masak..


Bahannya :-

2 ekor ikan cencaru
6 biji cili merah
3 ulas bawang merah
2 batang serai - diracik
1 biji tomato
Sedikit belacan
Garam dan gula secukupnya

Cara Memasak :-

  1. Ikan cencaru dibersihkan dan dibelah belakangnya. Boleh juga diperap bersama garam dan serbuk kunyit.
  2. Blender cili merah, bawang merah, serai, tomato, belacan, garam dan gula.
  3. Sumbat belakang ikan dengan bahan yang telah diblender. Isi di perutnya pun boleh. Boleh juga diikat dengan benang untuk mengelakkan isinya keluar.
  4. Goreng ikan hingga masak dan bolehlah dihidangkan.
Senangkan? Apa lagi...jom masak.

Tuesday, April 16, 2013

Puding Roti Kukus yang mudah dan best

Tetiba jer teringin nak cuba sesuatu yang tak pernah buat...poyo jer...Periuk kukus dah lama sanat tergantung kat dapur. Sejak beli tak pernah guna. Cantik lagi...hehehe...

Terbuka hati nak try buat puding roti.  Search kat internet jer resepinya. Mudah-mudahan menjadi.

Walau pun first time buat, Annaz tetap nak syer resepinya di sini. Jom kita sama-sama mencuba...

Bahannya :-

4 keping roti
1 tin susu cair (375 ml)
2 biji telur
4 sudu gula
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar butter ( planta pun boleh)
Sedikit kismis

Cara Membuatnya :-


  1. Telur, gula dan esen vanilla dipukul bersama. Kemudian campurkan susu cair.
  2. Roti dipotong empat dan disapu dengan mentega. Susun dalam loyang.
  3. Kemudian tuangkan bahan yang dipukul tadi dan taburkan kismis.
  4. Kukus puding tadi lebih kurang 20 hingga 25 minit.
  5. Bila dah masak, sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Hasilnya...


Yang paling membanggakan, incik hubby kata sedap. Walaupun pertama kali buat, hasilnya tidak mengecewakan..